Puppy gewenning.

 

Een nieuwe puppy en nu ?

 

 

Wat er allemaal komt kijken bij een nieuwe puppy uit onze kennel :

 

Bedankt dat u koos voor een puppy uit onze kennel.

Nu start het moment dat u begint met de voorbereiding.

Uw puppy is inmiddels al enkele weekjes oud. Het echte werk gaat nu beginnen. In dit document ga ik u informeren over mijn ervaringen, mijn gevoel en info uit vooraf gevolgde scholing.

Ik baseer de inhoud van dit document ook op de vele vragen die ik van andere puppy kopers in het verleden heb gekregen. Ik schrijf dit stuk echter alleen uit persoonlijke ervaring. Ik raadpleeg hierbij geen dierenarts of het internet. U kan dus zelf nog in discussie gaan over bepaalde zaken, of dingen die u anders ervaart dan dat ik ze heb ervaren. U mag dit ten alle tijde samen met uw dierenarts overleggen. Toch zou ik u vriendelijk willen vragen dit allemaal goed door te lezen alvorens uw puppy bij ons vertrekt.

Om de ophaling van uw puppy vlot te laten verlopen, heb ik besloten alle informatie vooraf te delen. Bij vertrek krijgt u van ons nog een document dat u mag invullen.

 

Wat krijgt u van ons mee bij vertrek van uw puppy ?

° puppy pakket Royal Canin  puppy

° garantie document (wettelijk verplicht)

° vragenlijst leefomgeving (wettelijk verplicht)

° document voor registratie in DogID ( wettelijk verplicht)

 

Wat moet u meebrengen bij ophaling van uw puppy ?

° De identiteitskaart of rijksregisternummer van de persoon waarop de puppy moet geregistreerd worden

° Bench of mandje/dekentje waar de pup in zal vervoerd worden.

° Doekjes of papieren zakdoekjes voor mocht de pup onderweg wagenziek worden.

° Eventueel plastic zakjes waar ongelukjes kunnen in weggeborgen worden.

 

Mijn puppy voor het eerst in de wagen :

Je leest het hier goed, jouw hond heeft nog nooit een autorit meegemaakt.

Onze dierenarts komt op 6 weken bij ons ter plaatse. Waarom is dit?

Dat leg ik je heel graag uit.

Bij de dierenarts komen veel honden en katten op consultatie. Natuurlijk ontsmet de dierenarts zijn praktijk grondig, maar 100% kiemvrij is het nooit. Bvb: Persoon A koopt een puppy bij een grote kennel. Persoon A ziet dat zijn puppy ziek is en neemt het juiste besluit om naar de dierenarts te gaan. De pup is dodelijk ziek en kan mogelijks niet meer gered worden. De dierenarts deelt het spijtige nieuws mee dat de puppy zal moeten worden ingeslapen. De pup had namelijk de zeer besmettelijke ziekte van parvo.

De dierenarts ontsmet de tafel en gaat met een mop Detol door de praktijk.

Eén uur later ben ik ter plaatse om mijn nestje te laten vaccineren. Dit is een voor mij onaanvaardbaar risico.

Conclusie: De dierenarts komt bij ons aan huis om de pups te vaccineren en te chippen. De registratie doet de dierenarts op mijn naam als fokker.

 

Hoe gaat dit in zijn werk ?

 

Ik maak een afspraak bij de dierenarts wanneer de pups de leeftijd van 6 weken bereikt hebben. De dierenarts komt langs met het juiste aantal chips, paspoorten en vaccins. We nemen de eerste pup en de dierenarts onderzoekt de algemene gezondheid van de puppy. Dan gaat de dierenarts over tot het vaccineren voor kennelhoest. Dit vaccin is een neusvaccin dat door het druppen in de neus toegediend wordt. 

Het belangrijke parvo vaccin dient men toe door een spuitje te geven.

De chip brengt men in met een grote naald. Dit is gelukkig maar één keer nodig in het honden leven.

Even heel snel inbrengen zodat ze er zo min mogelijk van merken.

We doen met de chiplezer hierna een controle of de chip goed geplaatst is.

Dan kan de dierenarts overgaan tot invullen van de paspoorten en daarna zal de  registratie volgen bij Dog ID.  

 

Is mijn puppy nu 100% beschermd ?

 

Nee, uw puppy is zeker niet 100% beschermd.

U zal de puppy vaccins moeten herhalen op (eventueel) 9weken en of op 12 weken leeftijd.

 

 

Dus je wil zeggen dat ik met een puppy naar huis ga die nog steeds vatbaar is voor ziektes ?

 

Ja, inderdaad. Daarom is het zo belangrijk dat u de richtlijnen volgt die ik u wil meegeven.

Ga dus niet met uw kersverse puppy pronken bij familie en vrienden.

Ga niet naar winkels en al zeker niet naar dierenwinkels met uw puppy om bandjes en kleertjes te gaan passen. Er komen zoveel andere honden die drager kunnen zijn, maar zelf geen ziekte symptomen vertonen. Ga met uw puppy direct naar huis. Niet alleen om ziektes te vermijden. Maar ook omdat het voor de puppy al zo zwaar is om de nestgeur achter te laten. 

 

Ik weet dat ik goed ga zijn voor mijn hond maar weet mijn hond dit ook ?

 

Neen , uw hond weet dit niet. U hebt een gerust gevoel en u weet dat uw hond toekomst gericht niets te kort zal komen.

Ik kreeg bij één van de puppy bezoeken een interessante opmerking van een nieuwe puppy eigenaar.  Honden leven in het nu! En die man had helemaal gelijk. De pup gaat de nest verlaten en is de geur kwijt. De eerste autorit, nieuwe mensen nieuwe geuren. Onderschat dit proces niet. Uw puppy is extreem onder de indruk en dit heeft helemaal niets met socialisatie te maken.

Wat anders is bij mensen, is dat mensen wanneer ze een nieuwe omgeving gaan betreden rondkijken en observeren. Een hond doet dit niet. Een hond gaat zijn beste zintuig aanspreken, namelijk zijn geurvermogen. En alles wat de voorbije weken zo vertrouwd was is dan plots allemaal weg.

 

Waar mag ik mij dan aan verwachten ?

 

Tijdens de autorit gaat de hond mogelijks beven, kwijlen, piepen, treuren of wagenziek worden. Dit is niet abnormaal. Het is ook geen indicatie dat de puppy ziek is.

De puppy heeft stress. Probeer even in de huid te kruipen van je puppy. Daarna kom je thuis met je nieuwe puppy staat alles reeds klaar voor het kleintje. Zo denkt uiteraard je puppy niet. Je puppy gaat op onderzoek uit en gaat de nieuwe geuren verkennen. Hierbij zal hij ook dingen gaan vastpakken die hij niet niet mag pakken. Die mag je gelijk afnemen. Je biedt hem dan een speeltje aan dat toekomstig van hem zal blijven. Geen kinderspeelgoed en geen knuffeldieren van je kind. Alleen spullen voor je hond die van jouw hond blijven. Bijtmateriaal zoals runderhoeven (zonder vulling) of gewone beentjes die we allemaal kennen. Blijf van troep zoals dental sticks en promotie beentjes af!

Dental sticks bevatten veel suikers en andere stoffen die ongezond zijn voor jouw hond.

Hier ga ik straks nog even dieper op in.

De eerste nacht breekt aan. De pup moet gaan slapen. Helemaal alleen? Dat is toch wel heel zielig? Ja, maar toch niet helemaal. Het is eventjes niet fijn voor jouw pup. Maar beslis van dag één wat je wil. Blijf hier standvastig in. Neem je je puppy mee naar bed? Doe dit dan niet voor één nacht. Kijk maar naar de film Lady en de Vagebond. Dit is echt het ultieme voorbeeld van hoe een pup zich zal gedragen de eerste nacht. Ga hier niet op in. Lig lekker een beetje naar het plafond te staren en wakker te wezen, maar ga hier niet op in! Het gaat vanzelf over en je pup gaat deze gewoonte na enkele dagen aanvaarden. Ga je er wel op in, dan heb je gegarandeerd dit storende gedrag voor de komende weken of zelfs maanden.

 

 

* Wat je van een Disney film nog kan leren* 

Zindelijk maken :

 

Iedereen heeft zijn eigen manier van zindelijk maken.

Ga met je puppy regelmatig naar buiten, beloon je puppy bij elk plasje met een soort van uitgebreid applaus. Negeer je puppy bij elk ongelukje in huis. Prijs enkel de buiten behoefte aan. Dit moet je niet doen met een koekje of snoepje. Sommige honden gaan naderhand, "slim dat ze zijn" doen alsof.

Enthousiasme is gewoon alles voor je puppy. Ze nemen jouw emotie sneller over dan je zelf denkt. Hou er rekening mee dat jouw pup zich nog niet zo lang kan ophouden. De blaas is daarvoor bij jonge honden nog onvoldoende ontwikkeld.

 

Ontwormen van je puppy ;

 

Ontworm je puppy op regelmatige basis. Zeker nu ze nog klein zijn. Je kan zo weinig verkeerd doen door frequent te ontwormen. Doe dit met panacur puppy. Haal dit product alvast via jouw dierenarts of apotheek in huis.

Panacur is een middel dat niet alleen vele soorten wormen zal bestrijden maar ook nog eens de parasieten zoals giardia aangaat. Volg de bijsluiter en doe een 3 – 5 daagse kuur.

* Voorbeeld panacur puppy vloeibaar*

 

De puppy's zijn bij ons ontwormd op 2 weken met dogminth.

Op 4 weken met dogminth. Op 6 weken krijgen ze een 5 daagse kuur panacur puppy.

De stoelgang van onze puppy's zijn dan ook  normaal.

Ontworm uw puppy opnieuw op 12-15 weken met een 3 daagse panacur behandeling.

Er zijn geen vlooien of teken middelen gebruikt bij ons. Deze kan u toepassen vanaf 15 weken.

 

 

Diarree bij uw puppy ? Oorzaken en gevolgen.

 

Ik kom thuis met mijn puppy en mijn puppy heeft diarree ? Is dit normaal?  Tot tegenstelling wat veel fokkers beweren. Neen ! Uw puppy heeft geen diarree. Een beetje platter afgaan van de stress mag gerust één of twee maal. Maar echt plat, plat mag helemaal niet. Het is een teken dat er iets niet juist is.

Wat zou het dan kunnen zijn ?

° Uw puppy heeft iets gegeten dat hij niet mocht eten. In dat geval kan u het even afwachten en de pup enkele uren laten vasten tot de symptomen gaan liggen. ( Let altijd op voor scherpe voorwerpen, raadpleeg uw dierenarts bij twijfel)

Een volwassen hond mag zelf in die omstandigheden 24 u vasten en enkel vers water tot beschikking hebben. Let op dat bij diarree uw puppy ten aller tijden voldoende drinkt.

Wanneer de symptomen aanhouden raadpleeg uw dierenarts.

° Uw puppy heeft een parasiet opgelopen. Giardia is een kwalijke parasiet die heel vaak voorkomt. Het is een parasiet die je overal kan terug vinden. Bvb : U komt terug van een wandeling. Er is een besmetting door een voorgaande wandelaar met een hond. De pup of hond is er in gelopen ( letterlijk). De eitjes zijn aanwezig op de pootjes van uw puppy. Thuis gaat jouw hondje likken aan zijn pootjes. Jouw hond is besmet. Je herkent Giardia aan de platte diarree met slijm, soms wat bloed maar de hele aparte geur die er bij komt kijken. Opgelet ! Was uw handen heel goed, want Giardia is besmettelijk ook voor u. 

Uw puppy of hond is niet zo heel erg ziek van Giardia. Maar wees er toch maar snel bij. Start je 5 daagse kuur panacur opnieuw op. De symptomen gaan vanzelf verdwijnen. Dus geen paniek.

Twijfel je toch over over een mogelijkse besmetting dan kan je ook gewoon je dierenarts raadplegen.

 

Er zijn uiteraard nog meer oorzaken die kunnen leiden tot het hebben van diarree.

Maar dit zijn in mijn beleving de meest voorkomende. Uw hond kan tevens ten aller tijden een allergie ontwikkelen en/of last hebben van overgevoelige darmen. U kan in dit geval een voedingsdeskundige raadplegen voor de gepaste voeding voor jouw hond.

 

 

Mijn puppy heeft jeuk en gaat altijd maar krabben. Enkele oorzaken en gevolgen :

 

Soms is dit zo onschuldig dat je er naderhand eens goed om kan lachen. Wat wij in de praktijk meer en meer zien zijn puppy eigenaren die voor het eerst een bandje of een tuigje aanbrengen. Dit is de kleine vriend natuurlijk niet gewoon. Sommige fokkers gebruiken van kleins af bandjes met kleurtjes. Omdat ik bang ben voor blijven hangen en stikken gebruik ik het niet. Ik herken mijn puppy's schriftelijk en op kleur en geslacht. Je doet dus voor het eerst een bandje aan en de pup gaat zich plots  krabben. Laat het bandje gerust aan en laat je pup wennen aan het bandje. Na enkele uren/dagen gaat dit dan ook vanzelf over. Het is geen symptoom voor iets medisch.

 

Maar wanneer is het dan wel medisch ?

 

°Vlooien , je puppy of hond gaat krabben en je ziet allemaal kleine zwarte puntjes onder in de vacht. Dit kan een symptoom zijn van vlooien. Verwar uiteraard niet het mogelijkse vuil en zand in de onder vacht met vlooien. Honden spelen en rollen namelijk heel graag in het zand.

Vlooien kan je makkelijk herkennen. Draai je hond om en kijk naar de liesstreek. Zie je wat kruipen? Dan is het zo ver. Gelijk bad in met een vlooienshampoo en een vlooien en teken middel toedienen. Behandel ook je dekens, gordijnen en tapijten.

° Oormijt, een beetje hetzelfde verhaal maar de pup zal eerder krabben aan de oren, in sommige gevallen zal je roodheid en zwelling merken. Ook dan behandel je met een vlooien of teken middel.

Je kan het herkennen door zwarte puntjes in de oren. Om de pijn en de jeuk te verminderen vraag je aan de dierenarts oog/oorzalf. Terracortril is een goed middel tegen jeuk en pijn in de oren.

Opgelet spoel wel eerst goed de oren uit voor je gaat behandelen.

° allergie of gevoelige huid. Het kan ten aller tijden gebeuren. Het hoeft niet genetisch bepaald te zijn. Hoewel er natuurlijk wel rassen zijn die er standaard gevoeliger voor zijn.

Je hond kan 3 jaar helemaal nergens last van hebben gehad en plots beginnen krabben.

Raadpleeg uw dierenarts , neem een stoelgangmonster mee naar uw dierenarts en vraag naar een bloedafname. Er zijn nu eenmaal dingen die je met de beste wil van de wereld niet kan voorkomen.

 

Kauwen, bijten ontdekken maar ook slopen :

 

Iets waar elke kersverse puppy eigenaar met de handen van in het haar gaat.

Ook ik heb al muren moeten plamuren, herschilderen en deuren moeten verwijderen. Dit is wel heel extreem ik weet het. Soms kom je op het internet van die grappige filmpjes tegen van mensen die terug keren van het werk en hun bankstel weg is. Uiteraard is dit heel grappig en lig je in een deuk, tot je het zelf meemaakt. En ja hoor iedere puppy eigenaar moet er aan geloven. Of je nu een Chihuahua koopt of een Husky. Er is uiteraard wel verschil in.

 

Maar hoe moet ik het dan voorkomen ?

 

Niet ! Je kan dit dus niet voorkomen. Maar wat je wel kan doen is een goede basis aan voorbereidingen. En dat leg ik jullie graag uit.

 

Maar waarom doet mijn puppy dit dan ?

 

° Mijn puppy gaat spelen, ontdekken maar ook ontwikkelen net zoals baby's met zijn mond.

° Mijn puppy begint te wisselen en wil dit proces versnellen door te gaan kauwen op voorwerpen.

° Mijn puppy gaat zijn eigen tanden reinigen.

° Mijn puppy wil instinctief gewoon kauwen.

° Verveling.

° Eenzaamheid en treuren.

 

Wat kan ik doen ?

 

Leer je hond de bench als rustplek te gebruiken. Dit niet alleen om voorwerpen/meubels te sparen. Ook voor voldoende rust en ter bevordering van de zindelijkheid. Sluit je pup nooit te lang op. Laat je pup voldoende buiten, spelen en ontdekken. Gaat jouw pup een voorwerp aanvallen dat niet van hem is. Neem het af ! Bied speelgoed of kauw materiaal aan die voor jouw hond zijn.

Gebruik enkel runderhoeven, varkensoren en runder/bizon huid als kauwmateriaal. Ga geen ongezonde troep gebruiken. Een voorbeeld uit de praktijk : Uiteraard wil ik elke dag een pakje friet met een flinke dosis mayo. En dat is toch vele lekkerder dan een broccoli schotel. Maar ik besef dat dit niet zo gezond is. Daarom beslist ik mijn dagelijkse voeding aan te passen aan mijn kennis. Een hond heeft die kennis van nature niet. U bent verantwoordelijk voor jouw hond zijn gezondheid. Gebruik daarom beentjes die een meerwaarde hebben voor het gebit van jouw hond. Als je hond de ongezonde beentjes niet kent zal er ook geen behoefte naar zijn. Hij zal zich enkel wenden tot het kauw materiaal dat hij ter beschikking krijgt. Zorg ervoor dat jou pup/hond ten aller tijden kauwmateriaal ter beschikking heeft. Het reinigt namelijk ook het gebit van jou hond. Alleen maar voordelen dus.

 

 

Hoe gaat de moederhond om met het vertrek van mijn puppy ? Het is toch echt zielig ?

 

Elke moederhond reageert hier anders op. Ik ben zowel poedel fokker als sporadisch border collie fokker. Mijn border collies reageren helemaal anders op het vertrek dan mijn poedels.

Maar ook hierbij mogen we gerust nog gaan onderverdelen van moeder tot moeder. De ene moeder denkt ' ik heb mijn plicht gedaan en nu is het klaar weg ermee' Wanneer de andere moederhond even naar buiten zal moeten als er een pup vertrekt. Wat ik vaak in de praktijk meedeel aan de puppy kopers is dat de moederhond niet kan tellen. Dat wil dus zeggen dat in de meeste gevallen enkel de laatste pup voor treuren kan zorgen. Ik heb dit zelden tot niet meegemaakt dat een moeder nog dagen zoekende is naar haar pups. Maar stel dat dit wel het geval is gaat dit ook meestal niet gepaard met het emotionele wat mensen wel vaak denken. Ongeacht dat het wel een roedeldier is en in de praktijk de wolven vaak samen blijven. Toch gebeurd het dat roedels zich in de toekomst gaan opsplitsen.

 

Maar waarom zoeken sommige moeder dieren dan toch nog naar hun pups ?

 

Om een heel simpel antwoord te geven, ze hebben nog stuwing van de melk. Je zal zien dat moederhonden die in een vroeger stadia afstand hebben genomen van hun puppy's minder zullen gaan zoeken. De pups eten namelijk al een gehele tijd zelfstandig en de moeder is al grote deels zoals ze zeggen "uit de melk". Bij kleine rassen zie je vaak dat ze langer hun pups zullen zogen.

Dat is dus kortom de reden dat grote honden minder zoekende zijn naar de pups dan kleinere honden rassen.

Hier zijn natuurlijk altijd uitzonderingen in. Elke moederhond is anders.

Bij ons krijgen de moeder dieren ten aller tijden zelf de keuze om te zogen of te stoppen. Ze hebben vrije in – uit loop. Ze kunnen er dus voor kiezen vroeger afstand te nemen. De pups krijgen vanaf het begin de juiste voeding om een goede start te maken. De moeder is namelijk instinctief voldoende ontwikkeld om hier juist mee om te gaan. Ik als fokker volg de moederhond en kijk naar haar gedrag. En raad eens, ze maakt helemaal geen foute keuze in dit proces.

 

 

Laat jouw hond nooit stoelgang van zichzelf of andere dieren eten.

 

Het is gewoon zeer ongezond. Uitwerpselen zijn namelijk afvalstoffen en mogen niet gegeten worden. En ook niet van andere dieren of andere honden. Andere honden kunnen zoals eerder vernoemd besmet zijn met bepaalde aandoeningen die overdraagbaar zijn. Dit is ook van toepassing voor katten of andere dieren.

 

Waarom is het zo slecht of zelfs gevaarlijk ?

 

Een klein voorbeeld uit de praktijk :

Een paard is een dag eerder ontwormd met een pasta voor paarden. Dit is een product dat voor honden giftig kan zijn. Laat je hond dus geen uitwerpselen eten. Het is niet alleen vies het is ook nog eens mogelijks gevaarlijk. En jammer genoeg een koeien of paarden vla eten ze echt wel graag. Iedere hond doet het. Laat het dus niet toe. Wees hier dan ook met heel het gezin van dag één duidelijk in.

 

 

Waarom wij onze honden grote brokken geven en geen kleine brokken.

 

Daar kan ik heel kort op ingaan. Hoe groter de brokken hoe meer dat de hond zal moeten kauwen. Wanneer ze brokken kauwen gaan de harde stukjes langs de tanden heen. Ook dit heeft een goede invloed op het reinigen van de tanden. Tevens zal dit ook in veel gevallen het schrokken tegengaan.

Let wel op verstikking gevaar. Zorg dat je puppy of hond 24/7 brokken ter beschikking heeft.

Dit voorkomt ook gedrag zoals voedernijd of extreem snel eten. Hoewel ik wel eerlijk moet toegeven dat een Border Collie hier gevoelig voor is. Ze hebben van nature uit de gewoonte om hun eet bak te beschermen. Laat dit nooit toe. Ook de brokken altijd ter beschikking stellen van kleins af zorgt er ook voor dat deze vorm van slecht gedrag minder zal ontwikkelen.

 

Wanneer geef ik wel kleine brokken ?

 

Als mijn hond last heeft van zijn gebit en moeite heeft met kauwen. Meestal is dit van toepassing bij honden op leeftijd of na een operatie. Deze honden zijn intussen al geleerd van niet te schrokken en zullen minder kans hebben op verslikking.

 

Mijn hond heeft zich verslikt wanneer is dit ernstig ?

 

Een hond die zich ernstig verslikt ook wel verstikkings pneumonie genoemd.

Dat is wanneer er vocht in de longen terecht komt na een ernstige verslikking.

U kan het herkennen door plots bewustzijn verlies, bloed uit de neus, hoesten...enz

Meestal gebeurd dit met kleine voorwerpen die de hond ter beschikking heeft en inslikt.

Beter voorkomen dan genezen. Let dus altijd op dat de hond goed bijt op de korrels. Let er dus ook op dat jouw puppy geen kleine voorwerpen kan inslikken.

Ik kan het niet genoeg zeggen maar ook dit kan door voedsel permanent ter beschikking stellen in veel gevallen deels vermeden worden.

 

Nog meer gevaren bij het inslikken van voorwerpen :

 

° Darmperforatie

° Darminfectie

° Slokdarm perforatie

° Diarree

 

 

Hoe verzorg ik best de nagels van mijn puppy ?

 

Knip de nagels van jouw pup regelmatig, niet alleen omdat dit een goede voorbereiding is voor een toekomstig gevecht te vermijden, maar ook omdat vele onder ons niet weten dat de bloedbaan van de nagel meegroeit. Nu de puppy nog klein is, is het dus de moment. Hou de nagels goed kort en dan zal de bloedbaan ook kort blijven. Te lange nagels kan er voor zorgen dat uw puppy anders gaat bewegen waardoor dit mogelijks ook de groei op bepaalde manieren kan gaan verstoren. Nagels knippen is dus belangrijker dan u denkt. Hou er rekening mee dat aan de voorpootjes van jouw pup langs de zijkant een extra nagel is.

 

Mag ik mijn pup al wassen ?

 

Dat mag zeker, als je pup net een kippenstal is ingelopen of één of ander konijn is gevolgd in de bossen is het logisch dat je niet zo een vuile hond op je bank wil hebben. Gebruik wel de juiste producten. Wij staan achter de puppy shampoo van Diamex. Ook jojoba van Diamex is een goede basis shampoo die zorgt dat de beschermlaag zo goed mogelijk beschermd blijft.

Was je hond enkel als het echt nodig is. Was je hond niet 'te' vaak. Uiteraard bestaan er nog andere goede merken ter bescherming van de beschermlaag van uw hond.

 

 

Mag mijn puppy al trappen lopen of op en af springen ?

 

Neen, dat mag u niet toelaten. Het is van groot belang dat uw puppy zijn gewrichten en ontwikkeling van de groei ten goede komt. Uw puppy mag pas trappen lopen of intensieve sprongen maken vanaf 13 maanden. Hoe groter het honden ras des te trager de groei en ontwikkeling.

Laat uw pup niet achter op de bank.

 

 

Mijn puppy is plots lusteloos en slap wat kan dit zijn ?

 

*Iets wat bijna alleen relevant is bij kleine puppy rassen, maar wel een zeer belangrijk punt is om aan te kaarten.*

 

Plots verslapt mij puppy, hoe kan dit is mijn puppy dan ziek ?

Ja dan kan zeker, maar in dit geval kaart ik even een ander puntje aan wat het ook kan zijn.

Kleine honden rassen die vaak spelen en soms vergeten te eten kunnen een suikeraanval krijgen ook wel hypoglycemie genoemd.

Het is iets wat zomaar plots uit het niets kan gebeuren. Veel puppy eigenaren weten dit niet. Als elke fokker van kleine honden rassen deze informatie meegeeft met de nieuwe eigenaar zal er veel onnodige sterfte vermeden kunnen worden. Vaak bij een ernstige suikeraanval is het proces van bij u thuis tot naar de dierenarts te langdurig en kan dit fatale gevolgen hebben.

Zonder onderliggende oorzaken komt dit bij volwassen honden zelden tot nooit tot uiting. Ook grote puppy rassen hebben hier zelden last van.

 

Hoe kan ik dit dan voorkomen ?

Zorg dat je puppy bij thuiskomst voldoende eet en drinkt. Ook de slaap is voor de jonge puppy heel erg belangrijk. Leer je kinderen van dag één dat een puppy heel veel rust nodig heeft en leer ze dan ook dit te respecteren. Beperk dan ook de puppyborrel. Laat niet teveel vrienden of familieleden bij uw jonge puppy op bezoek komen.

 

Hoe kan ik het herkennen ?

Je puppy lig heerlijk te slapen en het ziet er helemaal onschuldig uit. Maar bij bepaalde handelingen of geluiden zal hij meestal wel eens zijn hoofdje tillen of zijn oren spitsen. Maar nu is hij helemaal slap en doet hij niets meer. Toch ademt je puppy nog.

 

Help wat moet ik nu doen ?

 

Suiker en vocht is het antwoord. Het toedienen van suiker is nu het eerste wat je moet doen.

Je kan dit doen met wat honing aan het gehemelte, want je puppy zal nu niet meer de grote drang hebben om te slikken. Ik ben van mening dat elke nieuwe puppy eigenaar van kleine rassen best Nutri -Plus gel in huis heeft. Deze smakelijke pasta bevat veel suikers en energie waar uw puppy snel van zal opknappen. Je kan gedurende de komende dagen de aanbevolen dosering blijven toedienen bij uw puppy. Ook wanneer uw puppy hier geen last van heeft kan u gedurende de eerste dagen na het verlaten van de nest Nutri -plus gel geven. De puppy kan mogelijks de eerste dagen lastiger eten.

 

Vocht is zeer belangrijk bij een suikeraanval. Zodra uw puppy kan slikken na dat deze een beetje bekomen is zorg er dan voor dat deze voldoende drinkt. Ook warmte is zeer belangrijk bij zo een aanval. Zorg ervoor dat uw puppy geen temperatuur verlies heeft.

Als u de eerste hulp heeft toegepast, raadpleeg dan gelijk uw dierenarts en leg de situatie uit.

Vervoer uw puppy niet maar laat de arts naar u komen. De arts kan de pup voorzien van een infuus met vocht en suiker.